"Survival"

Jag tror det var andra gången jag var över i London för ett Yin Bagua seminarie med John Davies. Vi hade lunchpaus och en av de andra frågade då John: - Why do you practice Bagua? svaret kom snabbt -Survival! Och nej han menade inte i form av självförsvar eller kamp...

lite hemsnickrad "filosofi" (dörrmattan)

Vad jag tror var en av de viktigaste lektionerna jag lärt mej under mina år som ”kampare” är från för många år sen vår Taekwondo-tränare sa åt oss att man lämnar alla bekymmer och problem utanför träningslokalen. Alltså träningen ska vara en positiv företeelse där världens svårigheter för en timme eller så inte får beröra oss.

Nog bör samma tanke gälla i våra hem, jag vill använda dörrmattan som en liknelse, där man lämnar all smuts bakom sig och inte tar med detta in. Man tillåter alltså inte världens bekymmer förstöra för de förhållanden man har. Att vi snarare ”bollplankar” med våra nära och kära än dumpar all ”smuts” på dem, så att man kanske kan förstå bättre att inte få med sig lika mycket ”smuts” nästa dag, men precis som i träningslokalen tycker jag att man bör eftersträva så långt det går att lämna dessa tyngder ”på dörrmattan”. Blir det alltid så här? Nej såklart inte men för det får man inte ge upp utan detta är en princip som bör åtminstone eftersträvas att uppnå. Jag är definitivt den siste att säga att jag själv är så duktig på att göra detta.
Hemmet såväl som träningslokalen ska ju vara en plats där trygghet, vänskap,  osv ja tom kärlek ska råda, och att vi lämnar våra vardagliga bekymmer bakom oss då tycker jag blir ett fint ideal.
Nu blev det lite flummigt idag, så jag får väl även som alltid tipsa om något intressant klipp ;)

 

Detta är Chen Xiao Wangs 19 form, jag precis själv ”lärt” mej denna form, och det är en utmärkt start på ens Taiji-träning anser jag. MEN man får såklart aldrig glömma att först och främst lägga mest tid på Chansijin-övningarna.


RSS 2.0